Lån utan säkerhet

Privatlån kan se olika ut men det de har gemensamt är att de är lån utan säkerhet. Detta betyder att du får låna pengar utan att ha någonting i din ägo värt motsvarande summa, som skulle kunna utgöra en säkerhet i det fall du inte kan betala tillbaka lånet. Alltså – du får låna pengar enbart baserat på den framtida inkomst du beräknas ha utifrån den inkomst du har vid det aktuella lånetillfället.

Detta gör att den bank eller annan långivare som lånar ut pengarna till dig tar en betydligt större risk eftersom du får ett lån utan säkerhet. Det är också det som gör att denna typ av lån oftast har en betydligt högre ränta än andra sorters lån med låg ränta.

Låneföretaget eller banken gör en så kallad kreditupplysning på dig inför lånet och ju högre din kreditvärdighet är desto mer kan du få låna. Det betyder att de kollar upp din ekonomiska situation, och att ju mer tillgångar du har, desto mera kan du få låna av dem. Det kan dock vara värt att jämföra olika långivare när du är ute efter lån utan säkerhet med låg ränta. Villkor och avgifter kan se väldigt olika ut.